Een fase die bij de aankoop van tegels niet mag worden onderschat, is de mate van gladheid die wordt aangegeven door de "R"-waarde (die verband houdt met de hellingshoek waarbij de persoon wrijving verliest), en die varieert naargelang van het beoogde gebruik van de tegel.
Laten we dit in detail bekijken:
Niveau R9:
Dit is een gres porcellanato oppervlak met een wrijvingscoëfficiënt met normale grip.
Geschikt voor ingangen en trappen met toegang van buitenaf, restaurants en kantines, winkels, praktijken, ziekenhuizen, scholen.
Niveau R10:
Dit is een gres porcellanato oppervlak met een wrijvingscoëfficiënt met middelmatige grip.
Geschikt voor gemeenschappelijke badkamers en douches, kleine keukens in horecagelegenheden, garages en kelders.
Niveau R11:
Dit is een gres porcellanato oppervlak met een wrijvingscoëfficiënt met hoge grip.
Geschikt voor ruimtes waar levensmiddelen worden geproduceerd, voor werkplekken waar veel water aanwezig is en voor wasserijen.
Niveau R12:
Dit is een gres porcellanato oppervlak met een sterke weerstand tegen uitglijden.
Geschikt voor ruimtes die worden gebruikt voor de productie van vetrijke levensmiddelen (zuivel en zuivelproducten, oliën en vleeswaren), grote keukens van cateringbedrijven, industriële afdelingen met gebruik van glibberige stoffen en parkeerterreinen.
Hier zijn enkele voorbeelden: